středa 22. března 2023

Černý dům

 






Černý dům

Stephen King



Původní název:  Black house
Počet stran:        616
Žánr:                   horor, thriller, fatasy, Sci-fi
Nakladatelství:   Beta
Vazba:                 vázaná s přebalem



Anotace:


Ve Wisconsinu dojde k sérii nelítostných vražd, které připomínají nelidské řádění šíleného Alberta Fishe před desítkami let, a proto se neznámému vrahovi začne říkat Rybář. Velitel místní policie nemá s takovým druhem zločinu zkušenosti, proto požádá o pomoc detektiva Jacka Sawyera. Jenže – jsou vraždy opravdu dílem duševně nemocného člověka, nebo v tichém městečku řádí tajemná zlá síla? Odpověď může být v Jackově skryté minulosti.


Recenze:


Černý dům je, dalo by se říct, volné pokračování Kingova Talismanu. Který já mám opravdu ráda, protože je to Kingovka a ještě s příměsí fantasy i sci-fi. Takže než se pustíme na recenzi Černého domu, který je ještě o ždibec lepší (ale pšt), můžete si připomenout Talisman: Talisman

A teď už pojďme čistě na Černý dům:

Anebo taky ne, protože víte, že ráda upozorňuji na Kingovky, v kterých najdete skryté odkazy na další autorovy knihy. Černý dům je jednou z nich. Knihou, kde najdete zmínku (co zmínku, podstatně víc, je to velkou součást) například o sérii Temná věž. Což pokud byste ještě nevěděli, je jedno mé velké doporučení i má srdcová záležitost. A pro čtenáře, co již Temnou věž četli, je to jistě jakousi povinností, přečíst si tuto sérii. A ti, co si zatím četli jen sérii Talisman, doufám, že vás to ponoukne k tomu, pustit se do Temné věže. Věřte mi, najdete spoustu dílů do celkové skládačky.

Další zajímavostí na této knize je fakt, že King ji, stejně jako Talisman, napsala ve spolupráci. Peter Straub přispěl do příběhu svým spisovatelským umem a myslím, že je znát, že to není čistě Kingovo dílo.

Chtěla bych upozornit čtenáře, že někomu může připadat, že se kniha v určitých částech vleče. Ovšem ostřílené Kingofily to určitě nijak nerozhodí. Ale řekla bych, že je to vyrovnané naprostou věrohodností postav i skvěle situovanou zápletkou a kombinací žánrů i různých zvráceností.

Také pozor na celkem nemalé množství postav. Avšak myslím, že se v nich brzy zorientujete a najdete si cestu k těm “svým“. Ono to ani jinak nejde s autorovým propracováním postav.

Po dočtení jsem si chvíli říkala, zda knihu pro čtenáře nezařadím do té zvláštní skupiny „buď ji milujete, nebo nenávidíte“. Ale nakonec ne. Rozleželo se mi to v hlavě a myslím, že skutečnost přítomnosti fantasy i sci-fi prvků, ji řadí do skupiny knih, která oživuje dosavadní tvorbu Stephena Kinga.

4⭐   z   5 ⭐







Knihu můžete koupit se slevou přímo na stránkách nakladatelství Beta:

Černý dům



Za zaslání recenzního výtisku děkuji Nakladatelství Beta.




Lucie Schánělová


Žádné komentáře:

Okomentovat

Prokleté královny

    Prokleté královny Catherine Doyle a Katherine Webber      Původní název:  Cursed Crowns  Počet stran:         560 Žánr:                ...