středa 2. března 2022

Talisman

 







Talisman

Stephen King



Původní název:  The Talisman
Počet stran:       704
Žánr:                  fantasy/horor      
Nakladatelství:  Beta
Vazba:                vázaná s přebalem


Anotace:

Přijít o život je tak snadné…

Dvanáctiletý Jack Sawyer je takřka opuštěný, otce už nemá, matka mu umírá. Ale jeho život se brzy změní. Čeká ho totiž cesta přes celou Ameriku – a do paralelního světa. Jack se vydává do neznáma, aby matce zachránil život, a při svém putování potkává nevinné bytosti i nestvůry a čelí neuvěřitelným nebezpečím. Pátrá především po léku, ale jeho cesta nakonec skrývá důležitější poselství.

Talisman patří ke kultovním fantasy příběhům o boji dobra a zla, věrnosti, procitání, hrůze a tajemství.


Recenze:


Vy víte, že mou srdcovou záležitostí od krále hororů, je série Temná věž. A jedním z těch důvodů, proč ji tak miluju je i ten, že spousta Kingových knih je protkána pavučinou nenápadných či hlubokých souvislostí právě s touto sérií. A kniha Talisman, je s věží svázána zase o něco víc. Ale nemusíte se bát, pokud jste Temnou věž nečetli i tak se můžete do Talismanu pustit. A pokud patříte mezi čtenáře Temné věže, pak se MUSÍTE do Talismanu pustit.

Stephen King napsal Talisman společně s Peterem Straubem a přesto, že jsou oba autoři zaměřeni na horor, dokázali pomoci na svět parádnímu fantasy příběhu. Já si nějak nemohu pomoci, ale já to fantasy od Kinga mám opravdu ráda. Ano je trochu problém, že v tomto žánru bývá ještě upovídanější než u hororů. Talisman je toho jasným důkazem. Těch popisů, opravdu dlouhých popisů tu není zrovna málo. Ale přesto mám pocit, že má Stephen King k psaní fantasy žánru zvláštní cit.

Kromě zdlouhavých popisů, se doporučuji obrnit i před pomalejším začátkem. Ale to už by asi ani nebyl Stephen King. Ale pokud už nějakou jeho knihu máte za sebou, tak víte, že je třeba si počkat a pak to přijde. Ten příběh chlapce, který se snaží zachránit svou matku/ královnu v lidském světě/paralelním světě, má poselství a pro mě to byla i velice emoční záležitost.

Talisman je podle mě Kingovka, kterou budete buď milovat nebo nenávidět. Tady jako by nebylo nic mezi tím. Ale to co budete v této knize milovat je jedna postava a tou je Vlk. Tudíž pokud máte rádi dobrodružné knihy, dětské hrdiny v Kingových knihách, jeho popisy a to, že vám kniha bude brnkat na struny fantasie, pak je Talisman pro vás.





Talisman bych celkem ráda srovnala s knihou Dračí oči. Obojí je fantasy se spojitostí s Temnou věží. Dračí oči jsem hodnotila a vždy budu 5 hvězdičkami. Talisman až tak dobrý jako Dračí oči není, ale sám o sobě dobrý je a mám ho moc ráda. Dala bych i 4,5 hvězdičky, ale přeci jen ta roztahanost příběhu byla trochu moc i na mě, takže hodnotím takto:

4⭐   z   5 ⭐



Knihu můžete koupit se slevou přímo na stránkách nakladatelství Beta:


Talisman



Za zaslání recenzního výtisku děkuji Nakladatelství Beta.



Lucie Schánělová






Žádné komentáře:

Okomentovat

Prokleté královny

    Prokleté královny Catherine Doyle a Katherine Webber      Původní název:  Cursed Crowns  Počet stran:         560 Žánr:                ...