úterý 3. května 2022

Pozlacené

 





Pozlacené

Namina Forna



Původní název: The Gilded ones
Počet stran:       360
Žánr:                  YA fantasy, román pro ženy
Nakladatelství:  Fragment
Vazba:                brožovaná lepená


Anotace:

Jsou to dívky, nebo démonky? Začátek strhující fantasy, která vám vyrazí dech.

Šestnáctiletá Deka žije ve strachu. Blíží se obřad krve – okamžik, který rozhodne o tom, zda ji přijmou za členku vesnice a ona konečně začne někam patřit. Její nepřirozená intuice, kterou se už teď liší od ostatních, její obavy jen posiluje. Když pak v den obřadu krvácí zlatě – barvou nečistoty – ví, že bude čelit následkům horším než smrt.

Potom ji ale navštíví záhadná žena s nabídkou: buď může zůstat ve vesnici a podřídit se svému osudu, nebo odejít a přidat se k alaki – armádě dívek stejných jako ona. Jsou téměř nesmrtelné, mají neobyčejné schopnosti a jako jediné mohou ochránit císaře a celé impérium před hrozbou, která se blíží.

Deka si je vědoma nebezpečí, touží však po přijetí, a tak na nabídku kývne. Ale už cestou do hlavního města začne zjišťovat, že nic není takové, jak to vypadá – ani ona samotná…




Recenze:

Když jsem vzala Pozlacené poprvé do ruky, tak úplně jsem si nebyla jistá, co čekat. A celkově, jak velká očekávání mít. A řekla bych, že to tak bylo dobře. Tahle kniha je příjemným doplněním našich fantasy knihoven. Ale není to jedna z těch top titulů, které tam máme vystaveny čelem. I když tento kousek má tedy parádní obálku.

Někomu se to nemusí líbit, ale za mě kniha dostává plusové body za to, že se nebojí násilí, žalu a ponurosti. K tomu je tu perfektní protiklad v ženské síle a přátelství. Nápad a potenciál, kniha rozhodně má a to perfektní. Jen krapet pokulhává využití celého potenciálu.

U této knihy mi tak úplně k srdci nepřirostly postavy. O to víc, jsem se spíše soustředila na svět, který je tu vybudovaný. Taky vás tu čeká pár zvratů. Přesto, že mi začátek přišel nudnější, tak se mezi řádky schovává dost překvapení a akce.

Co se romance týká, nebyla tu pro mě nijak zvlášť zajímavá. Co jsem si doopravdy užívala, byly spíše vztahy mezi dívkami a jejich silné přátelství. Uvědomování si hodnot i samy sebe. Protože jsou hozeny do světa s názory, zákony a náboženstvími, které vás budou zvedat z židle.

Co se stylu psaní týká, nebylo to pro mě nic nového. Čte se rychle, je to jednodušší, přesně tak, jak jsme u YA zvyklí.

Na konec bych určitě ráda upozornila na právě již zmíněné násilí i silná témata v knize. A asi taky na pár klišé, bez kterých už asi ani nejde.


Ale určitě doporučuji knihu přečíst a to právě proto, jak se tu s ženami zachází. Budete možná znechuceni, ale je to tak blízko pravdě, že se o tom musí mluvit.

3,5⭐   z   5 ⭐ 







Knihu můžete koupit na stránkách ALBATROS MEDIA aktuálně s 20% slevou: 

Pozlacené



Za zaslání recenzního výtisku děkuji ALBATROS MEDIA




Lucie Schánělová






Žádné komentáře:

Okomentovat

Prokleté královny

    Prokleté královny Catherine Doyle a Katherine Webber      Původní název:  Cursed Crowns  Počet stran:         560 Žánr:                ...