čtvrtek 31. března 2022

Emma

 





Emma


Jane Austenová




Původní název: Emma
Počet stran:       536
Žánr:                  společenský román, světová beletrie
Nakladatelství:  COOBOO
Vazba:                vázaná s laminovaným potahem


Anotace:


Vrcholné dílo geniální Jane Austenové. 

Ač okouzlující, bohatá a chytrá Emma Woodhousová nemá manžela, myslí si, že má mimořádný talent dávat páry dohromady a pak sledovat jejich šťastná manželství. A ačkoli ji od toho její drahý přítel pan Knightley zrazuje, nic ji nebaví víc než zaplétat se do milostných vztahů druhých. Když se však jeden z jejích dobře míněných plánů krutě zvrtne – jak pan Knightley správně předpověděl – musí Emma čelit následkům svého vměšování.








Recenze:

Já a klasika, to je takový komplikovaný vztah. Rozhodně nejsem milovník klasiky, ale ani se jí nevyhýbám velkým obloukem a s křížem v ruce. Výjimečně přijde nálada, kdy dostanu chuť na to, si nějakou tu klasiku přečíst. A těch důvodů je spousta ať už jde o mou čtenářskou stránku, nebo tu autorskou.

Ale teď už k samotné Emmě. Mám pocit, že dost často máme problém s ženskými hrdinkami. U Emmy jsem si též musela najít cestu k její osobnosti. Z počátku jsem s ní měla problém, protože je to přesně ten typ samolibého a rozmazleného fracka, který já opravdu nemám v knihách (vlastně nikde) ráda. Je to už krůček od toho, stát se zápornou postavou. Na druhou stranu, Emma časem dokázala vidět své chyby a vzít si z nich nějaké poučení a tak i já si k ní pomalu tu cestu našla.

Když už jsme u toho poučení z vlastních chyb, když u této knihy pomineme tu primární romantickou linku, uvidíme to poučení mezi řádky. Kéž by tolika lidem došlo, že nemají strkat nos do cizích věcí.

Přesto, že klasické knihy se mi vždy čtou hůř, u této musím vyzdvihnout “lehčí“ čtení. I přesto by asi nevadilo, kdyby byla o něco kratší. Přišla mi svižnější, ironičtější a zábavnější než jiné klasiky. Ač byste to možná nečekali, Emma je opravdu zábavná. Ať už to jsou ty vtipné či absurdní situace, na které s hrdinkou narazíme, nebo i její myšlenkové pochody. A od druhé poloviny knihy je to ještě lepší a zakončené parádním koncem.

Ovšem, určitě bych chtěla upozornit na to, že nemůžeme čekat, nějaké srovnání s dnešními romány i přesto, že je Emma často označována za nadčasovou. Tudíž moje hodnocení srovnávám se čtením ostatní klasiky, rozhodně ne s dnešním čtením. Však ono dříve bylo vše jemnější, pomalejší a klidnější.

Upřímně nevím, zda se tu i nevyhnout hvězdičkovému hodnocení. Protože jiný počet hvězd by byl, kdybych Emmu hodnotila jako další knihu co jsem přečetla a nebo jako další klasiku.

Tudíž to shrnu takto:

Pokud jde o milovníka klasiky, je asi jasné, že Emma by neměla chybět. A pokud chcete zkusit nějaký klasický romantický příběh, pak mohu Emmu určitě doporučit. A nejen Emmu, pokud jde o Jane Austen, pak rozhodně nezapomínejme na Pýchu a předsudek.











Knihu můžete koupit na stránkách ALBATROS MEDIA aktuálně s 15% slevou: 

Emma



Za zaslání recenzního výtisku děkuji ALBATROS MEDIA



Lucie Schánělová









Žádné komentáře:

Okomentovat

ZMIJE A KŘÍDLA NOCI

      ZMIJE A KŘÍDLA NOCI Carissa Broadbent     Původní název:  The Serpent and the Wings of Night Počet stran:         528 Žánr:          ...