čtvrtek 26. května 2022

Stephen King jde do kina

 







Stephen King
jde do kina



Původní název:  Stephen King Goes to the Movies
Počet stran:       408
Žánr:                  horor    
Nakladatelství:  Beta
Vazba:                vázaná s přebalem


Anotace:

5 příběhů, 5 filmů, 5 postřehů Stephena Kinga

Kniha obsahuje pět literárních děl Stephena Kinga, která se stala (vedle dalších) předlohou k filmovému zpracování. Každou povídku, novelu či román doplňuje vždy několik autorových postřehů, dojmů či připomínek k danému filmu.

Téměř ve všech filmech zazářily známé hollywoodské hvězdy - v Pokoji 1408 (1408) John Cusack a Samuel L. Jackson, v Děsu v prádelně (Šroťák) Ted Levine a Robert Englund, v Srdcích v Atlantidě Anthony Hopkins, ve Vykoupení z věznice Shawshank (Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank) Tim Robbins a Morgan Freeman a v Kukuřičných dětech (Děti kukuřice) Peter Horton a Linda Hamiltonová.


Recenze:


Nemohu si pomoci, ale za mě je toto nejlepší sbírka Kingových povídek. Nedám dopustit ani na jeden z příběhů, které se na stránkách schovávají.

Řekla bych, že snad všechny jsou velice dobře známé. A rozhodně, všechny co tu najdete jsou zfilmované. A perfektní herecké obsazení každému příběhu hraje do karet.

Samozřejmě Králem těchto povídek je bezpochyby Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank. To je téměř bezkonkurenční záležitost, kterou bych ráda označila jako povinnou četbu, minimálně pro všechny, kdo čtou Kinga. Minimálně. Ukazuje se tu, že King není jen mistrem v psaní hororů. On je mistrem i pokud jde o příběhy, kde je hrůza převlečená za lidské činy.

Myslím, že mohu říct, že povídka Srdce v Atlantidě skoro až šlape Shawshanku na paty. Zde si opět King pohrává s přátelstvím. Nemluvě o dětských postavách, které jsou v jeho knihách neuvěřitelným motore.

1408 mám já osobně strašlivě ráda a trochu mě mrzí, že je to možná méně známá povídka. Ovšem rozhodně stojí za přečtení. Tady totiž zase narazíte na Kingovy prvky hororu. A perfektně propracovanou psychologii hlavní postavy. A myslím, že vám s čistým srdcem mohu doporučit i filmové zpracování. John Cusack tu předvádí krásné, herecké výkony.

Nerada bych zapomněla na Děti Kukuřice. Tohle je taková klasika, která je známá snad už sto let, ale pomalu upadá do zapomnění. Což je velká škoda. Neříkám, je to trochu béčkové, ale má to svoje kouzlo, stejně jako Šroťák, který je známý trochu méně a ne tak dobrý jako Děti kukuřice.

 

Za zmínku také stojí, že každá povídka či novela, má v knize předmluvu přímo od autora Stephena Kinga. A já nevím, ale mě ty jeho “řeči“ baví. Dokonce se tu vyjadřuje i k filmovému zpracování každého příběhu, tudíž pro mě velice zajímavý náhled.

 

Tudíž, pokud chcete nějakou sbírku Kingových povídek, rozhodně doporučuji tuto!


5⭐   z   5 ⭐


Knihu můžete koupit se slevou přímo na stránkách nakladatelství Beta:

Stephen King jde do kina


Za zaslání recenzního výtisku děkuji Nakladatelství Beta.



Lucie Schánělová

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prokleté královny

    Prokleté královny Catherine Doyle a Katherine Webber      Původní název:  Cursed Crowns  Počet stran:         560 Žánr:                ...