sobota 23. dubna 2022

Carrie

 





Carrie

Stephen King



Původní název:  Carrie
Počet stran:       216
Žánr:                  horor    
Nakladatelství:  Beta
Vazba:                brožovaná


Anotace:


Kultovní dílo mistra hororu

Nešťastné neatraktivní Carrie se spolužáci smějí a doma ji krutě trýzní její vlastní matka, náboženská fanatička. Tyranizovaná dívka se rozhodne za své trápení krutě pomstít. Využije k tomu své nečekaně objevené paranormální schopnosti. Přetrhá dráty vysokého napětí, zvedne do vzduchu kostelní lavice, nechá vybuchnout benzinovou pumpu, spustí na střechy ničivý déšť kamenů, zboří domy, způsobí neuhasitelné požáry… Carriin vzrušující příběh vytvořený autorovou bezbřehou fantazií vyústí v děsivou tragédii, ba spíše apokalypsu.





Recenze:


Hned v úvodu chci říct, že Carrie je jedna z mých oblíbených Kingovek. A to již roky. Rozhodně bych ji zařadila mezi jeho klasiky. Tohle je King, jak ho všichni znají.

Dost často se zmiňuji o filmové verzi, pokud ji kniha má. A Carrie se dočkala hned třech, pokud se nepletu. Pokud bych vám měla doporučit jednu z nich, pak těžko říct, kterou. V jedné je perfektní představitelka hlavní role, v další je skvělý herecký výkon její matky a v další pak zase dokonale ztvárněný příběh. Ale fanoušci Kinga se stejně jako já, podívají na všechny tři.

I přes povedené filmy, je stále nejlepší verzí papírová kniha. Jakmile se King vrhne na otázku náboženství, je to vždy síla. A v Carrie obzvláště. Právě nábožensky zfanatizovaná matka Carrie, mi přijde na celém příběhu tím nejstrašidelnějším prvkem. Není to horor, u kterého byste se báli duchů. Ale budete se bát lidí. Zamýšlet se nad tím, kam až jsou schopni zajít. A litovat ty, kteří v tom musejí žít.

A pak se můžeme bát “dětí“. Protože tady se ukazuje, jak moc umí být děti zlé (v tomto případě už mládež). Otvírá se tu téma šikany, protože Carrie to mezi svými spolužáky rozhodně nemá jednoduché. Což budete očekávat, hned jak uvidíte v čem Carrie vyrůstá. No a právě o tom co se děje doma ani nemluvě. Dál bych asi nepokračovala, protože je jasné, jak může dopadnout Kingova kniha, kde týraná dívka přijde na to, že má telekinetické a jiné schopnosti.

Carrie je krátký, smutný a tragický příběh. O to víc, že jde o dítě a vy tak cítíte jeho beznaděj a bezmoc. Zoufalá atmosféra, vztek a zlost, to vše je v knize doslova hmatatelné. Ale je to jedna z těch knih, kde je Kingův rukopis nezaměnitelný.









Ano, není to nejlepší Kingova kniha, ale i tak je dost dobrá na to, aby si zasloužila plný počet hvězdiček.



5⭐   z   5 ⭐


Knihu můžete koupit se slevou přímo na stránkách nakladatelství Beta:

Carrie



Za zaslání recenzního výtisku děkuji Nakladatelství Beta.



Lucie Schánělová





Žádné komentáře:

Okomentovat

Prokleté královny

    Prokleté královny Catherine Doyle a Katherine Webber      Původní název:  Cursed Crowns  Počet stran:         560 Žánr:                ...