pátek 29. prosince 2023

Noční směna

 

 

 


 

 

Noční směna

Stephen King

 

 

Původní název:  Night Shift
Počet stran:        376
Žánr:                   horory, povídky
Nakladatelství:   Beta
Vazba:                 vázaná s přebalem


Anotace:
 
 

Dvacet příběhů, v nichž nic není, jak se zdá, a temné stíny noci pronikají i do bezpečného světla dne.

Příznivci krále hororu dobře vědí, že Stephen King nevyniká jen znamenitými romány, ale píše i skvělé povídky. Ve dvaceti zneklidňujících příbězích této sbírky to dokazuje s virtuozitou přímo mistrovskou. Zavede nás na důvěrně známá, obyčejná místa, která na první pohled nevzbuzují žádné podezření. Střední škola, prádelna, kukuřičné pole, to nejsou prostředí, která by v člověku budila hrůzu, jenže ve světě Stephena Kinga může démonickým silám sloužit každé místo. Když je doba příhodná, mají temné síly moc a oběti jsou zaskočeny nepřipravené…

 

 

Recenze: 

 

Sbírka povídek Noční směna, patří do Kingovi naprosté klasiky, pokud mohu soudit. Najdete tu například povídku Děti kukuřice a kdo by ji neznal? Nebo Noční směnu, po které je pojmenována celá kniha a je to ten nejlepší možný název.

Také si myslím, že bych noční směnu mohla označit za „nejznámější/nejslavnější“ povídkovou sbírku. Tuším, že za to částečně může fakt, že většina povídek byla filmově zpracována. Například Náklaďáky, Děti kukuřice, Žena v pokoji, Muž, který miloval květiny a spousta dalších. Některé jako celovečerní filmy, některé jako krátkometrážní i jako seriály.

Jako téměř u každé povídkové knihy se vám i tu stane, že narazíte na povídky, z kterých půjdete do kolen, ale i na takové, které jsou průměrnější (těch naštěstí moc není). Některé povídky se vám zkrátka a dobře budou líbit, ale některé vás zasáhnou úplně jinak a nechají ve vás svou stopu.

Žel bohu tomu, že se vám některé budou líbit méně, nahrává fakt, že je tu povídek opravdu požehnaně, hned dvacet. Což není zrovna málo na jednu sbírku. Na druhou stranu si tu každý najde své, protože příběhy jsou více než rozmanité.

Ta pestrá různorodost vás provází celou knihou a každou povídkou. Ať už jde o záplety, postavy, bytosti či emoce, které ve vás bude každý příběh vyvolávat. S kombinací příjemné délky každé povídky, to jako celek perfektně funguje a kniha se čte moc dobře. Tudíž by kniha mohla sednout zejména těm, kteří se nevyžívají v Kingových oblíbených a zdlouhavých popisech.

Noční směna je přesně ta kniha, která je více než ideální na noční čtení, kdy už vaše obydlí obklopí tíživé ticho a vy se tak můžete ponořit do Kingova strašidelného a mrazivého světa. A že tady najdete ty strašidelnější povídky. Ale ano i takové bizardnější, psychologické, ale to už je King.

Je až k neuvěření, že King i do kratičkých povídek dokáže protlačit svůj vypravěčským um a na pár stránkách propracovat postavu tak, že máte pocit, že ji znáte celý život. Ten samý King, který své knihy tak rád vycpává popisnou omáčkou.

Pokud bych měla vyzdvihnout nej povídku, byl by to poměrně těžký úkol, ale nějak mě to zkrátka táhne k Dětem kukuřice. Takže ano, ta by za mě byla top. Ale je pravdou, že některé povídky i když byly slabší, měly velice zajímavý námět, či něco k zamyšlení.

A v neposlední řadě musím ocenit oživení klasických povídek, nádhernými ilustracemi, které vytvořil Murin Wolf.

 

 



 

 

4⭐   z   5 ⭐

 

Knihu můžete koupit se slevou přímo na stránkách nakladatelství Beta:

Noční směna 

 

 

Za zaslání recenzního výtisku děkuji Nakladatelství Beta.

 

 Lucie Schánělová

 

 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prokleté královny

    Prokleté královny Catherine Doyle a Katherine Webber      Původní název:  Cursed Crowns  Počet stran:         560 Žánr:                ...