pondělí 15. května 2023

Nespavost

 

 

 

 



Nespavost

Stephen King

 

 


Původní název:  Insomnia
Počet stran:        624
Žánr:                   horor
Nakladatelství:   Beta
Vazba:                 vázaná s přebalem



Anotace:
 
 
Hlavního hrdinu provázejí problémy. V poslední době má potíže se spánkem. Mívá vidění, ale není si tak zcela jistý, zda se skutečně jedná jen o halucinace. Stále se ještě nesmířil se svou čerstvou rolí vdovce a zažívá teď opravdu těžké časy... A není divu, vždyť děj příběhu se odehrává v Derry, malém městečku tak velmi dobře známém všem fanouškům tohoto autora. Pod klidným povrchem všedního života zde zuří temné síly a nemilosrdně strhávají obyvatele do svého smrtícího víru.


Recenze:
 
 

Jestli bych měla na Kingových knihách vyzdvihnout něco, co jiné knihy, jiných autorů nemají, pak je to skutečnost, že v podstatě všechny Kingovky tvoří jeden vesmír, kde se všechny příběhy odehrávají. Často narážíme na zmínky o jiných Kingových titulech a vidíme přímé návaznosti na jiné Kingovky. Ta provázanost je zkrátka nepřehlédnutelná. Já už Kingovi knihy ani nedokážu brát jako samostatné příběhy. U něho zkrátka vše souvisí se vším. Tohle známe především třeba z Marvel filmů, ale věřte u knih to má úplně stejné kouzlo. Kingova Nespavost není výjimkou. Já samozřejmě zmíním provázání s Temnou věží, ale čtenář tu najde i odkazy na jiné autorovi příběhy. A moc se mi líbí, že je to znát již na nové obálce Nespavosti.

Je mi naprosto jasné, že tu pár čtenářů přepadne myšlenka, zda by nestálo za to Nespavost zkrátit. Třeba by ubrání pár stránek, bylo sympatičtější. Možná ano a možná ne, nevím. Já už jsem si tak nějak zvykla, že King čtenáře nešetří, pokud jde o počet slov v jeho vypisování se.

Co se samotného příběhu týká, mám pocit, že bude u čtenářů působit jako buď a nebo. Ale já doufám, že v tom čtenáři uvidí tu náročnost tohoto díla. Protože když se zamyslím nad tím, že tu autor popisuje jistou část, nebo úroveň chcete-li, vědomí a vše to kolem, pak posoudíte sami, že se to nepíše úplně lehce. King to tu zvládl bravurně a snad mu bylo nápomocné i to, s jakou lehkostí zvládá samotnou psychologii postav. Tak jako tak věřím, že vás zaujme myšlenka toho, že byste mohli vidět aury ostatních a díky nim poznat ty nejdůležitější věci, jako například zdraví.

Za mě je to lehce psycho – šílená kniha, která v sobě nese geniální nápad, který je tu neméně dobře i hozen na papír. Tak dobře, že budete mít pocit, že hranice mezi příběh a skutečností se místy stírá. Nespavost je naprosto výborná záležitost, které doplňuje další kus do skládačky jménem Temná věž.

Ale nemusíte se bát, pokud jste Temnou věž nečetli, nepochybuji, že příběh pochopíte i tak. Ale myslím, že pokud Nespavost budete číst až po Temné věži, budete mít Nespavost asi raději.

Ještě nesmím zapomenout zmínit, že se King nebojí již do tak složitého příběhu vložit ještě vážná témata našeho světa. A přesto to neztrácí hlavu ani patu a dobře to vše zapadá.

Přesto, že je kniha opravdu obsáhlá, nechtěla jsem, aby skončila. A konec tu musím opravdu pochválit. Rozhodně se povedl, přesto, že s konci King občas bojuje. Nespavost si řadím mezi mé oblíbené Kingovky.

 

 


 

 

 

Všechny známé příznaky nespavosti, se nemohou rovnat tomu, co si přečtete u Kinga.

 

4,5⭐   z   5 ⭐

 

 

 

Knihu můžete koupit se slevou přímo na stránkách nakladatelství Beta:

Nespavost 

 

 

 

Za zaslání recenzního výtisku děkuji Nakladatelství Beta.


¨¨

 

 

 

                                                                             Lucie Schánělová


Žádné komentáře:

Okomentovat

Prokleté královny

    Prokleté královny Catherine Doyle a Katherine Webber      Původní název:  Cursed Crowns  Počet stran:         560 Žánr:                ...