pondělí 15. května 2023

Ohnivý muž

 

 

 


 

 

 Ohnivý muž

Joe Hill

 

 

Původní název:  The fireman
Počet stran:        664
Žánr:                   horor, thriller, Sci-fi
Nakladatelství:   Beta
Vazba:                 vázaná s přebalem



Anotace:
 
 

Představte si podivnou nemoc, která končí samovolným vznícením oběti. A představte si, že je tahle choroba nakažlivá a nebezpečně se šíří... Joe Hill ve svém románu vrhá čtenáře do chřtánu apokalypsy. Počet nakažených stoupá, oheň páchá nedozírné škody a část společnosti by proti postiženým nejraději zakročila zcela nekompromisně. Zdravotní sestra Harper hledá řešení. Pomůže věda, drastická opatření nebo tajemný Ohnivý muž, který se naučil oheň v sobě ovládat?

 
 
 
Recenze:
 
 

Joe Hill je skutečně synem svého otce (Stephen King). Ohnivý muž má 664 stran. Rozhodně žádná kniha na jeden večer. Tedy, pro mě určitě ne. :-D Ale myslím, že vůbec není třeba se obávát. Těch 664 stran rychle utíká, přesto, že tady bych i já někdy trochu stran ubrala (střední část knihy).

Nepochybuji o tom, že už na první pohled vás nadchne obálka. Pak samozřejmě i velice lákavý námět. A už během čtení vám dojde, že je tam toho mnohem a mnohem víc, než jste čekali. Kromě „apokalypsy“ samotné, která ve finále není tím hlavním aspektem, se tu otevírá téma toho, jak se lidé chovají v kritických situacích. Musím říct, že Hill v tomto tématu velice přesvědčivě a až bolestně pravdivě zpracoval psychologii každé skupiny lidí.

Ráda bych poukázala na to, že tu opět máme střet žánrů. Od hororu, přes sci-fi až po nádech thrilleru. Díky tomuto střetu Hill mohl perfektně vypracovat nemoc, která rozpoutá epidemii a zaviní rozpad společnosti. Nechybí tu ani očekávání, napětí či akce.

I tak tu na chvíli získáte pocit, zda se tu nerozjíždí nějaká ta romance. Ale nemusíte se bát, že by autor až tak sklouzl stranou. Proti tomu bych chtěla i pochválit, že tu čeká pár opravdu knižně dobrých a nečekaných zvratů.

Setkáte se tu s pár postavami, které vám buď přirostou k srdci kladně či záporně. A pak i pár takových, které jsou předvídatelné či nijaké. Určitě na vrcholu stojí Harper. Dostat se v jejím stavu do její situace, páni … takže jsem s ní příběh hodně prožívala, fandila jí a obdivovala jí. A myslím si, že její postava byla hodně uvěřitelná. Protože ve stavu, v kterém Harper je, žena dokáže udělat vše pro ochranu, … Další kdo mi svým způsobem přirostl k srdci byl John. Chápeme se, hasič a relativně vtipný hasič, … ale i tak mi přirostl k srdci trochu jinak. Nadávala jsem mu, smála se mu a někde mi ho už bylo i líto.

Trošku jsem měla potřebu se nimrat ve srovnání s Kingovým Svědectvím, které je pro mě asi lepší. Ale bohužel, to že je to otec a syn a oba využili téma pandemie, mi nedovolilo ty dva příběhy neporovnat.

 

Nebyl to záměr, ale kniha má jednu nechtěnou zvláštnost. A to, že věřím, že na takovou knihu nahlížíme dnes po pandemii, kterou jsme si sami prošli, trochu jinak, než jak by se nám četla před Covidem.

 

 


 
 

4⭐   z   5 ⭐

 

 

 

Knihu můžete koupit se slevou přímo na stránkách nakladatelství Beta:

Ohnivý muž 

 

 

 

Za zaslání recenzního výtisku děkuji Nakladatelství Beta.




 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prokleté královny

    Prokleté královny Catherine Doyle a Katherine Webber      Původní název:  Cursed Crowns  Počet stran:         560 Žánr:                ...