středa 7. prosince 2022

Všechno je definitivní

 






Všechno je definitivní


Stephen King



Původní název:  Everything’s Eventual
Počet stran:        416
Žánr:                   horor, povídky
Nakladatelství:   Beta
Vazba:                 vázaná s přebalem



Anotace:


Napětí, okamžitá podmanivost a schopnost probouzet v nás strach jsou jen některými z atributů úžasně plodné představivosti možná nejlepšího vypravěče naší doby. Ať už píše o setkání s mrtvými či téměř mrtvými nebo o hrůzách, které na nás číhají v běžném životě, od odvykání cigaretám až po zahradní výprodeje, představuje se nám Stephen King ve všech čtrnácti temných povídkách této sbírky ve vrcholné formě.



Recenze:


Všechno je definitní, je pro mě taková osobní záležitost mezi všemi Kingovými povídkovými knihami. A to hned z několika důvodů. Spousta povídek, které tu najdete je zfilmována a pro mě to jsou zrovna ty povedenější filmové verze jeho knih. Ráda bych vyzdvihla třeba 1408, tu povídku mám moc ráda a ve filmové verzi hraje naprosto fenomenálně John Cusack. Dalším důvodem je povídka Sestřičky z Elurie ( kterou mám i v komiksové podobě, a ach to je paráda) , tady totiž můžete nahlédnout do mé milované Temné věže a poznat pistolníka Rolanda z Gileadu. A tím neposledním důvodem je povídka Jízda na střele, která také není vůbec špatně zfilmována a pochází z ní můj oblíbený citát: ,,Nikdo nežije věčně, ale všichni chvíli záříme.“

Ale to jsou jen tři povídky, které jsou pro mě těmi srdcovkami v knize. Ovšem je jich tam mnohem víc z kterých si můžete vybírat a já nepochybuji, že si tam každý najde ty své. Určitě si myslím, že spoustě se bude líbit Pitevní sál čtyři nebo Pán v černém obleku. Ale posuďte sami.

Budu se znovu opakovat, ale je to snad nejlepší povídková kniha od Kinga. Mohu tu totiž i zaručit, že se vám bude velice dobře číst. Nejen, že jednotlivé povídky jsou velice čtivé, ale jsou i poměrně krátké, což jde čtivosti moc dobře naproti.

Také mohu slíbit, že přesto, že tu najdete opravdu velký výběr povídek, tak je to také velice rozmanitý výběr. Což je opravdu obdivuhodné. A já věřím, že i v těch krátkých povídkách vám dokáže vzít dech, či nahnat strach. Je až neuvěřitelné, jakou hloubku dokáže King skrýt na pár stranách v jedné povídce. Protože autor moc dobře ví, co všechno je v našich životech definitivní (věřte mnohem víc věcí, než se na první pohled může zdát) a umí s tím perfektně pracovat a tím nás děsit.

 

Takže na tuto povídkovou knihu nedám dopustit a všem bych ji chtěla doporučit!

 

5⭐   z   5 ⭐







Knihu můžete koupit se slevou přímo na stránkách nakladatelství Beta:


Všechno je definitivní




Za zaslání recenzního výtisku děkuji Nakladatelství Beta.



Lucie Schánělová




Žádné komentáře:

Okomentovat

Prokleté královny

    Prokleté královny Catherine Doyle a Katherine Webber      Původní název:  Cursed Crowns  Počet stran:         560 Žánr:                ...