středa 7. prosince 2022

ROHY

 






ROHY


Joe Hill



Původní název:  Horns
Počet stran:        312
Žánr:                   horor, thriller
Nakladatelství:   Beta
Vazba:                 vázaná s přebalem



Anotace:


Před rokem přišel Iggy Perrish o jediného člověka, kterého skutečně miloval. Ráno po prvním výročí té strašné události se probouzí s kocovinou – a s rohy na čele. Stal se z něj děsivý ďábel, za kterého už ho stejně mnozí mají. Iggy záhy zjišťuje, že k rohům dostal i zvláštní schopnosti, s jejichž pomocí dokáže odhalit zlo, jež ho připravilo o jeho lásku. Hranice mezi andělem a ďáblem je však nebezpečně tenká a nejkrutější pravda se skrývá tam, kde by ji nikdo nehledal.

Joe Hill po úspěšném debutu Černá krabice opět napsal knihu, která se čte jedním dechem. Příběh o lásce, pomstě a temných stránkách lidské duše se vine jako cesta krajinou plnou překvapení a nečekaných zvratů, z nichž největší čeká samozřejmě na konci.



Recenze:

Já jsem se vlastně až letos odhodlala k tomu, začít číst knihy Joe Hilla. A dost často si říkám, proboha ženská, proč až teď. Kniha Rohy prvně vyšla už před lety a já kolem ní pořád chodila, ale to bylo tak vše. Teď se mi do rukou dostala reedice a jak jsem za to nesmírně vděčná.

Rohy jsou mou třetí schůzkou s autorem a já musím říct, že je to čím dál lepší a lepší. Protože rohy předčily i Černou krabici, která se mi opravdu líbila. Jsem tedy velice ráda, že jsem s Rohy nezačínala, protože bych si odbyla to nejlepší hned s první knihou. Navíc by se mohlo dostavit zklamaní. Ovšem to se nestalo, takto jsem nadšená o to víc.

Musím tu moc pochválit autora, protože přišel s perfektní zápletkou, díky které vznikl zatraceně silný příběh. Očividně se Joe Hill opravdu potatil. Kniha je temná, z části depresivní a odhaluje věci, které nikdo nepřizná. Ale to už se nebezpečně moc blížím k tomu, abych tu vykecala z příběhu víc, než bych chtěla a to by pro vás byla velká škoda.

Opravdu obdivuji jednu věc, kterou má autor se svým otcem (Stephen King) společnou. Je až neskutečné, jak ve svých knihách dokáží pracovat s psychologií postav. A tady máme opravdu výborně zpracované postavy, až se čtenáři může zdát, že jsou více než literárními postavami. Především co se té záporné strany týká, to je dokonalost sama.

Největším překvapením pro mě byla romantická linka. Nejprve jsem si říkala, zda je to dobrý nápad, ale nakonec opravdu byl a měl tu své místo a úlohu udělat příběh o to strhující. Dalším překvapením byl cynismus či černý humor, který já mám opravdu ráda a knihu mi to ještě krásně osvěžilo. Říkám díky.

Mohlo by se zdát, že si Joe Hill ukousl opravdu velké sousto. Ať už jde o námět samotný, práce s časovými liniemi, nebo ne úplně jednoduchou strukturu příběhu. Ale moc dobře věděl, co dělá a jak na to. Uvidíte sami, jak se vám před očima bude celá ta skládačka dávat pěkně dohromady a zapadat do sebe. Pokud ne dřív, tak na konci rozhodně. Díky tomu všemu tu máme opravdu výtečný příběh ve všech rovinách.

Tento spíše thriller s atmosférou hororu mě opravdu bavil a především časová linka dětství, tudíž nemohu jinak než hodnotit takto:

5⭐   z   5 ⭐







Knihu můžete koupit se slevou přímo na stránkách nakladatelství Beta:

Rohy



Za zaslání recenzního výtisku děkuji Nakladatelství Beta.



Lucie Schánělová







Žádné komentáře:

Okomentovat

Prokleté královny

    Prokleté královny Catherine Doyle a Katherine Webber      Původní název:  Cursed Crowns  Počet stran:         560 Žánr:                ...