čtvrtek 15. září 2022

Z Buicku 8

 






Z Buicku 8

Stephen King



Původní název:  From a Buick 8
Počet stran:        312
Žánr:                   horor
Nakladatelství:   Beta
Vazba:                 vázaná s přebalem


Anotace:

Je důležité trvat na odpovědích, i když žádné nejsou

Pennsylvánští státní policisté z fiktivního města Statler přivezou na stanici starý Buick Roadmaster, jehož majitel zmizel u čerpací stanice. Vůz budí pozornost a záhy se ukáže, že jeho dveře a kufr mohou vést do jiné dimenze zabydlené podivnými tvory. Navíc není jisté, jestli auto nemůže i za zmizení několika lidí. Příběhy policistů, kteří se dostali do jiných dimenzí, a podivné chování automobilového veterána upoutá pozornost Neda Wilcoxe, syna zemřelého policisty. Jeho okouzlení vozem však brzy přerůstá v nebezpečnou posedlost...

Brzy po dokončení první verze románu měl Stephen King těžkou autonehodu, která se podivně podobala nehodě policisty Curta Wilcoxe. Autor románu měl ale větší štěstí, havárii přežil.


Recenze:



Stephen King a kniha Z Buicku 8 je dílo, o kterém by se čtenáři jistě rádi dohadovali. Tady je to buď a nebo. Buď máte tenhle prazvláštní příběh rádi a nebo zkrátka ne.

Čtenář, co už má Kinga trochu načteného si asi jako první vzpomene na Christinu. V obou případech jde o „zvláštní, strašidelné či podivné“ auto. Ovšem, tady veškerá podobnost mezi knihami Z Buicku 8 a Christina, končí. Christina je vraždící auto, zatímco Buick je brána do jiného světa.

Christina je více ta Kingovská, hororová klasika. Ovšem Z Buicku 8, to je úplně něco jiného. Horor je to spíše méně (či vůbec, záleží na úhlu pohledu) než více. Na druhou stranu, je to takové psychologické sci-fi.

Tento příběh jsem četla už spoustu let zpátky a pamatovala jsem si jen nějaké útržky a lehce o čem to celé vlastně je. Nyní jsem ho četla podruhé v životě a dala jsem si pozor na to, zda budu knihu teď vnímat jinak. Ale myslím, že ten hlavní pocit, ta atmosféra, že jsem to vnímala stejně. Možná jsem si příběh dokonce trochu víc užila, protože jsem tam viděla věci, co dříve ne. Víc jsem si například užívala takové ty myšlenky mezi řádky.

Ale nějak se nemohu rozhodnout, jestli celý ten nápad s autem, které je branou do jiné dimense, není vlastně dosti béčkový. To asi nechám na vaše posouzení po přečtení. Na autorovu obranu, je pravdou, že je tu velice dobře rozpracovaná psychologie a to vystřeluje knihu z laciného nádechu.

Jak jsme u Kinga zvyklí, že píše samé sáhodlouhé knihy, tato je výjimkou. Rozhodně je to však dobře musím říct. Ono totiž Z Buicku 8 není až tak nadupaná kniha, abychom chtěli více. Nemohu ji však odepřít, možní i více než pár, opravdu zajímavých scén. A stále perfektně psané slovo.

Co tu musím opravdu vyzdvihnout je Kingova fantazie, která nemá žádné hranice. I to, že je to spíše neobvyklejší Kingovo dílo. Ono pro autora totiž není snadné, vystoupit ze své komfortní, psací zóny. A i díky tomu má tohle dílko mé sympatie.

 






Takže pokud nemáte problém s trošku pomaleji rozjíždějícím se dějem a „jiným“ Kingem, určitě pak mohu Z Buicku 8 doporučit. Není to příběh srovnatelný například se Zelenou mílí (ale to asi žádná kniha), přesto mám pro Z Buicku 8 slabost.


3,5⭐   z   5 ⭐


Knihu můžete koupit se slevou přímo na stránkách nakladatelství Beta:

Z Buicku 8



Za zaslání recenzního výtisku děkuji Nakladatelství Beta.



Lucie Schánělová




Žádné komentáře:

Okomentovat

Prokleté královny

    Prokleté královny Catherine Doyle a Katherine Webber      Původní název:  Cursed Crowns  Počet stran:         560 Žánr:                ...