úterý 28. června 2022

Billy Summers

 







Billy Summers

Stephen King



Původní název:  Billy Summers
Počet stran:        416
Žánr:                   horor/thriller      
Nakladatelství:   Beta
Vazba:                 vázaná s přebalem


Anotace:

I správný chlap může dělat špinavou práci

Billy Summers je nájemný vrah, nejlepší ve svém oboru. Ale jeho cíl musí být špatný člověk. Jen díky tomu může spát. A teď chce skončit. Nejprve však musí dodělat poslední džob. Je jedním z nejlepších ostřelovačů na světě, vyznamenaný válečný veterán z Iráku, Houdini, pokud jde o mizení po akci. Co by se tedy mohlo pokazit? Možná všechno.

Nová Kingova kniha je částečně detektivkou a válečným příběhem, ale také románem o lásce, štěstí, osudu a složitém hrdinovi, který stojí před poslední možností vykoupit se.



Recenze:

Billy Summers, tak na tuhle novinku z pera Stephen Kinga jsem se nemohla dočkat. A vsadím se, že jsem nebyla jediná. Já běžně thrillery úplně nečtu, ale co bych pro svého oblíbeného autora neudělala. A u Billyho jsem za to opravdu ráda. Ono to totiž není jen thriller. Skrývá se toho v něm mnohem víc, přes přátelství po válečný román až osvobození jedné ztracené duše (kde jsou vlastně hranice morálky), kterou stejně čtenář nedokáže odsoudit i když by měl. Ale narovinu říkám, nečekejte horor, či nějaké nadpřirozeno. Nene, tady ne. Tady vás bude držet v napětí něco úplně jiného.

Hned z počátku chci ještě říct, že je to King. Takže to není tak, že po otevření knihy jste okamžitě vtaženi do akce. To rozhodně ne. Příjemně pomalejším začátkem pro vás autor důmyslně připravuje půdu, na které postupně vystaví příběh, od kterého se nebudete moci odtrhnout. Je to jen jeden z důkazů, že Stephen King stále umí psát. A umí to velice dobře. Nemohu si pomoci, ale když nad tím tak přemýšlím, mám pocit, že ten styl vyprávění, který tu autor dovedl k dokonalosti, byl tím, co mě na knize bavilo ze všeho nejvíce.

Co se týká samotné postavy Billyho, tady je to velice zajímavé. Již jsem to trochu nakousla, ale Billy Summers je někdo, koho budete nenávidět, ale stejně tak s ním soucítit a naprosto ho chápat. Stephen King má tenhle dar, že postavu dokáže napsat tak, že zkrátka nebudete vědět, zda ji odsoudit. Je to zvláštní a musí na to být snad přesný vzorec popisů a činů postavy, který se musí dodržet, aby vaše jazýčky vah byly v přesné rovnováze a vy se nedokázali rozhodnout.

Král hororů (i když velice brilantně píše i jiné žánry) dost často ve svých knihách zmiňuje například jiné své knihy. Všimli jste si? A všimli jste si, jaký odkaz se skrývá v Billym?






 

Pomalu si začínám říkat, že Stephen King pro mě je víc než Král hororů. Je to Král lidských (i když třeba jako tu, krvavých) příběhů.



4,5⭐   z   5 ⭐


Knihu můžete koupit se slevou přímo na stránkách nakladatelství Beta:

Billy Summers



Za zaslání recenzního výtisku děkuji Nakladatelství Beta.



Lucie Schánělová


Žádné komentáře:

Okomentovat

ZMIJE A KŘÍDLA NOCI

      ZMIJE A KŘÍDLA NOCI Carissa Broadbent     Původní název:  The Serpent and the Wings of Night Počet stran:         528 Žánr:          ...