čtvrtek 14. dubna 2022

Později

 





Později

Stephen King



Původní název:  Later
Počet stran:       336
Žánr:                  horor/thriller      
Nakladatelství:  Beta
Vazba:                brožovaná



Anotace:

Novinka od krále hororu
 
Syn svobodné matky, Jamie Conklin, nechce nic víc než prožít obyčejné dětství. Jenže Jamie není obyčejné dítě. Jamie se narodil s nadpřirozenou schopností, matka ho ale nabádá, aby to tajil. Může vidět to, co nikdo jiný nevidí, a naučit se to, co se nemůže naučit nikdo jiný. Ale cena za užití této schopnosti je vyšší, než si Jamie dokáže představit. Zjistí to ve chvíli, když ho detektiv vtáhne do pronásledování vraha.



Recenze:

Musím říct, že tahle Kingova novinka na mě působí tak, že autor moc dobře ví, co my čtenáři máme rádi v jeho knihách. Vzal to nejlepší ze svého psaní, osvěžil to něčím novým a vzniklo z toho Později. Perfektní a svižný příběh. Který mě velice příjemně překvapil.

Možná tomu hodně napomohl fakt, že to není žádná tisíci stránková bichle, které King tak rád píše. A že i tento příběh by dokázal napsat minimálně o tři stra stran delší. Nechci říct, že je to úplně jednohubka, protože to zas není, ale při čtení tak působí. Čte se opravdu rychle a příběh je plný překvapení a napětí, které postupně narůstá. Díky všem bohům, že tu nejsou žádná hluchá a nudná místa a vy tak neztratíte pozornost.

Určitě to není klasická Kingovka, plná kdejakých šíleností. Možná by se dalo říct, že to není ani horor. Podle mě záleží na úhlu pohledu. Ovšem určitě je to zajímavý, spíše duchařský příběh. A ty já mám poslední dobou čím dál raději.

Kdybych měla vyzdvihnout jednu věc, na tomto příběhu, bude to psychologie dětských postav. Jestli čtete často mé recenze na Kingovi knihy, pak víte, že bych dala ruku do ohně za tvrzení, že on tohle umí napsat sakra dobře. Dost možná nejlépe. A tady tomu není jinak. Hlavní postava Jamie, chlapec s velice zvláštními schopnostmi (nechci úplně prozrazovat, ale asi je to jasné, když jde o duchařský příběh), se stává jedním z mých dětských oblíbenců z Kingovek. Rozhodně by si rozuměl s Dannym Torrancem z Osvícení. Nebo i s Jakem Chambersem z Temné věže.

Možná někoho už při čtení anotace napadne: Není to Šestý smysl? Ale já vám můžu slíbit, že není! Tohle je King a ten vždy vše pojme po svém!







Pro mě byla tahle novinka velkým a parádním překvapením a rozhodně ji mohou zkusit i ti, co na Kingovi neujíždí tak, jako já.

4⭐   z   5 ⭐


Knihu můžete koupit se slevou přímo na stránkách nakladatelství Beta:

Později




Za zaslání recenzního výtisku děkuji Nakladatelství Beta.





Lucie Schánělová

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prokleté královny

    Prokleté královny Catherine Doyle a Katherine Webber      Původní název:  Cursed Crowns  Počet stran:         560 Žánr:                ...