pondělí 21. března 2022

Zhubni

 






Zhubni

Stephen King



Původní název:  Thinner
Počet stran:       296
Žánr:                  horor    
Nakladatelství:  Beta
Vazba:                brožovaná


Anotace:

Kletba jako zasloužený trest?

Billy Halleck má všechno, co si může přát – drahý dům, hezkou rodinu a výnosné zaměstnání v advokátní kanceláři. Má však také velkou nadváhu a lékař ho varuje před infarktem. Jeho život se změní, když ve chvíli nepozornosti za volantem srazí cikánku. Při odchodu z budovy soudu mu místo dramatické scény, která by se dala očekávat, její starý otec pošeptá jediné slovo: „Zhubni.“ Jedno jediné slovo, ale za šest týdnů je Billy o padesát kilogramů lehčí a to, co se zpočátku mohlo jevit jako příjemná změna, se stává bojem o život…


Recenze:

Myslím, že už je to u mě tradicí, jakmile dočtu nějakou Kingovku, jdu si pustit její zfilmovanou verzi. U knihy Zhubni tomu nebylo jinak. A jen tak pro zajímavost, je to jeden z těch filmů, kde si sám Stephen King zahraje malou roličku. Tady je to lékárník Dr. Bangor. Ovšem film jako takový, rozhodně nepatří mezi ty lepší filmové verze Kingovek. Drží ho nad vodou především Kingův bizarně perfektní námět příběhu samotného.

 

Co se knihy týká, to už je podstatně lepší. Zhubni patří do Bachmanovek. Což jsou knihy, které Stephen King psal pod svým pseudonymem Richard Bachman. Hlavní známka těchto knih je syrová bizardnost a jaká si naprostá otevřenost a přímočarost v šílenostech, které tu popisuje. A tato kniha není výjimkou.

Hned na začátku chci pochválit konec, tohle je perfektní zakončení jeho knih. A to hned zvedá hodnocení celé knihy. Mě tak úplně sice nepřekvapil, protože už do Kinga i Bachmana vidím, ale ten kdo ho nečte až tak často, určitě bude překvapen.

Co se týká postav, mám tu takový pocit, že tu snad nenajdete žádného klaďase. Ale to nevadí, protože přes přehršle záporných postav, budete mít ke každé trochu jiný vztah. Už takový Billy, naše hlavní postava. S ním jsem měla nejkomplikovanější vztah ze všech. Protože v určitých chvílích mi ho bylo líto, ale přesto jsem ho nesnášela. King ty záporáky perfektně umí, to se musí nechat. Žádná postava není plochá a nenechá vás klidnými.

Když jsem se chvílemi zamýšlela nad tím, s čím se tam postavy potýkají, co se tam odehrává, nutilo mě to si myslet, zda se tu Stephen z něčeho nesnažil i vypsat. Pokud to nevíte, jeho minulost byla, slušně řečeno, divoká. A tak jsem si říkala, jestli v knize Zhubni, nenechává tak trochu sebe.

U Zhubni hodně oceňuji ten nápad i to, že je tu opět skryto jisté poselství. To mě bavilo moc a k tomu když přidáte drsnější Bachmanovský styl psaní, vyjde vám z toho skvělý čtecí zážitek. Musím říct, že mi skoro i chybí, že už pod tímto pseudonym nepíše.

Měla jsem skoro nutkání, dát plný počet, protože tahle kniha na mě nějak hlouběji působila, ale nemohu dát plný počet. Protože přesto, že Zhubni je podle mě parádní záležitost, pořád tu jsou takové pecky jako třeba Zelená míle. A vůči nim by to nebylo fér.





Každopádně, Zhubni je podle mě lepší kniha, než si myslíte, že je. “A to říká bílá žena z města.“


4⭐   z   5 ⭐


Knihu můžete koupit se slevou přímo na stránkách nakladatelství Beta:

Zhubni



Za zaslání recenzního výtisku děkuji Nakladatelství Beta.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Prokleté královny

    Prokleté královny Catherine Doyle a Katherine Webber      Původní název:  Cursed Crowns  Počet stran:         560 Žánr:                ...