neděle 26. prosince 2021

Pytel kostí

 







Pytel kostí

Stephen King



Původní název:  Bag of bones
Počet stran:       496
Žánr:                  horor      
Nakladatelství:  Beta
Vazba:                vázaná s přebalem



Anotace:

Dvě lásky, dvě děvčátka… a jedno dávné prokletí

Slavný spisovatel Mike Noonan tragicky ztratil milovanou manželku a s ní i nenarozené dítě. O čtyři roky později najde nový smysl života, ujme se mladé vdovy Mattie a urputně se snaží chránit ji před movitým tchánem, který ji chce připravit o malou dcerku. Přitom ho ale trýzní noční můry a dům u jezera, kam se přestěhoval, se mění v čím dál tím záludnější past. Je za tím Noonanova žena, která mu zatajila, že čeká dítě, nebo někdo, kdo bydlel v domě kdysi dávno? Odpověď je skryta v umně provázaném ději, jenž tentokrát spojuje horor a love story. 


Recenze:

Já a kniha Pytel kostí máme takový zvláštní vztah. Přesto, že se mi líbí, asi by mi nevadilo, kdyby byla třeba o pár, nebo o sto stránek kratší. Některé kapitoly byly zbytečně zdlouhavé a stejně tak začátek. Já vím, já vím, to je King a tak to u jeho knih bývá. Ale tady bych opravdu uvítala, kdyby toho bylo méně.

 

Jsem asi ledová královna, protože jsem se u čtení nebála. Ale to já prostě nikdy. Přesto si myslím, že zrovna tahle Kingovka, patří mezi ty duchařské s velice povedenou atmosférou. A někdo by se u ní opravdu bát mohl. A tak si rozhodně zaslouží označení horor.

 

Když se dostaneme přes trošku nudnější začátek (prosím, vydržte, stojí to pak za to), dočkáme se opravdu dobrého příběhu. Zajímavé kombinace hororu a romantiky, která tu k sobě perfektně pasuje a je lehce okořeněna humorem. O konci  si musíte udělat obrázek sami. Věřím, že někoho to totálně rozseká, někoho překvapí a rozčaruje i proto, že se jeví chaoticky. Ale je to Kingovský konec a za mě to bylo na místě.

 

Abych nezapomněla na postavy, opět se tu ukazuje Kingův talent vykreslovat jejich osobnosti. Tady především musím zmínit, že záporné postavy jsou napsané úplně brilantně.

 

Ano, Pytel kostí nepatří do mých top Kingovek, ale rozhodně není špatná. Navíc, možná už jste si všimly, že Kingovy knihy v sobě mají čas od času jisté spojitosti. Nebo se odkazují na osoby či věci z jiných jeho knih. Pytel kostí také patří mezi tyto Kingovky. Najdete tu hned několik spojitostí. Například s Temnou věží, která je mou srdcovou záležitostí.

 

I Pytel kostí se dočkal zfilmování, kde Michaela Noonana hraje Pierce Brosnan. Přesto, že film není zas tak špatný, knize se ani omylem nevyrovná.







4⭐   z   5 ⭐



Knihu můžete koupit se slevou přímo na stránkách nakladatelství Beta:

Pytel kostí



Za zaslání recenzního výtisku děkuji Nakladatelství Beta.


 


Lucie Schánělová



Žádné komentáře:

Okomentovat

Prokleté královny

    Prokleté královny Catherine Doyle a Katherine Webber      Původní název:  Cursed Crowns  Počet stran:         560 Žánr:                ...