čtvrtek 30. prosince 2021

Blaze

 






Blaze 

Stephen King



Původní název:  Blaze
Počet stran:       248
Žánr:                  horor/thriller      
Nakladatelství:  Beta
Vazba:                brožovaná


Anotace:


Blaze byl přesvědčený, že poputuje do pekla, stejně jako většina jiných lidí. Byl to mizerný svět a čím déle člověk žil, tím větší mizera se z něj stával.

Claytonu Blaisdellovi, přezdívanému Blaze, to po úrazu hlavy moc dobře nemyslí. Zkušený kriminálník George Rackley, se kterým se po útěku z chlapeckého ústavu seznámí, mu vnukne „úžasný“ nápad – unést dítě z bohaté rodiny. Než se ale oběma kumpánům podaří plán „za miliony dolarů“ uskutečnit, George zemře. Blaze, odkázaný sám na sebe, si ve sněhové bouři odnáší dítě jako rukojmí, policie je mu v patách a celý „do detailu promyšlený zločin“ se v bílém pekle mainských lesů najednou mění v závod s časem.



Recenze:

Blaze má tak nějak vše, na co jsme u Kinga zvyklí. Velice perfektní psychologie postav i silný příběh a špetku vtipu. Ale přesto Blaze za mě není úplně to pravé ořechové. Ne, že by kniha byla úplně špatná, to rozhodně ne! Spíš bych ji zařadila do kategorie „neurazí, ani nenadchne“.  Prostě, jen tak na pohodu si přečíst nějakého Kinga, u kterého pro jednou nebudeme mít velká očekávání. Ono je to někdy i osvěžující, když jsme u autora zvyklí na samé velké příběh, pro jednou dostat něco jako je Blaze.

Já vždy říkám, že King je opravdu mistr v tom, jak dokáže napsat své postavy. Ovšem toto není první kniha, kdy mě přesvědčuje, že je mistr i v tom, jak se mu prolínají dějové linie ( a ta minulá, byla obzvláště povedená). Často se setkávám s autory, kteří toto neumí napsat. Čtenář se pak těžko v příběhu orientuje. Ale tady je vše pečlivě promyšleno.

Ještě chvíli zůstanu u těch Kingových postav. Hlavní postava Blaze je zápornou postavou, ale nějak jsem ho tak ani nedokázala brát. King si tady perfektně pohrává s našimi emocemi (je to prostě smutné, né že ne), takže nám je toho záporáka ve výsledku líto. Jednou jsme svět zas mohli vidět i z druhé strany a to je moc fajn změna.


Ovšem nebyl by to King, kdyby opět v podtextu nebyla skryta hlubší myšlenka. Tady můžeme vidět, co vše má na nás, náš život i osud vlastně vlil.

Pokud jde o konec, je velice, ale velice předvídatelný a možná i trochu uspěchaný. Ale ono to snad ani jinak dopadnout nemohlo, to mi dáte jistě za pravdu. Tudíž je na vás, jestli předvídatelnost hodnotíte u knihy záporně či kladně.

Ještě taková malá poznámka, Kinga automaticky bereme jako autora hororů, toto však není horor ale thriller.





Knihu Blaze Stephen King napsal ještě pod pseudonymem Richard Bachman. Takže za mě je toto nadprůměrná “Bachmanovka“ avšak průměrná “Kingovka“. Ovšem, i tak si myslím, že rozhodně stojí za přečtení.



3⭐   z   5 ⭐

Knihu můžete koupit se slevou přímo na stránkách nakladatelství Beta:

Blaze



Za zaslání recenzního výtisku děkuji Nakladatelství Beta.



Lucie Schánělová





Žádné komentáře:

Okomentovat

Prokleté královny

    Prokleté královny Catherine Doyle a Katherine Webber      Původní název:  Cursed Crowns  Počet stran:         560 Žánr:                ...