středa 20. října 2021

Žhářka

 





Zhářka


Stephen King



Původní název: Firestarter
Počet stran:       360
Žánr:                  horor      
Nakladatelství:  Beta
Vazba:                vázaná s přebalem



Anotace:

Nevinnost a krása sežehnuté zlem a hrůzou

Mladí studenti se účastnili přísně tajného vládního experimentu určeného k vytvoření mimořádných psychických sil. Dva z nich se později vzali a narodilo se jim dítě. Dcera. Ta překvapivě brzy vykazovala známky divoké a děsivé síly, která v ní roste. Rodiče se ji zoufale snaží trénovat, aby držela tuto sílu pod kontrolou a chovala se normálně. Vláda však chce dítě s neuvěřitelnými schopnostmi využít pro své vlastní šílené záměry.








Recenze:

V knize Žhářka, podle mě dostáváme velice zajímavý příběh o holčičce, která ovládá pyrokinezi. Opět tu mohu vyzdvihnout propracovanost právě postavy holčičky Charlie. King opravdu umí pracovat s myšlením dětí a nad tím mi kolikrát zůstává rozum stát. Ale i Andy je skvěle napsaná postava. A celkově ten vztah otce a dcery stojí za to, abychom se nad ním trochu zamysleli.

Ovšem nerada bych zapomněla na záporáky. King je píše takovým způsobem, že mě ti blázni opravdu fascinují.

 

Občas se mi stává, že narazím na knihu, kde autor vůbec neumí pracovat s časem, když si ukousne velké sousto a začne prolínat časové linky. Tady Mistr ukázal, že to rozhodně není jeho případ a časové prolínání je skvělé.

 

Je poznat, že King napsal Žhářku v jeho nejproduktivnějších osmdesátých letech. Je to znát na atmosféře i na tématu, který se v knize řeší. Ovšem tak jako tak je námět stále zajímavý a nápaditý.

 

I tato kniha se dočkala filmové zpracování. Myslím, že jsem film viděla jednou, maximálně dvakrát a špatné. Tento příběh by si rozhodně zasloužil remake a mohl by to být skvělý film i dnes i když téma je osmdesátkové.

 

Žhářka je kniha, která ve vás rozhodně něco zanechá, tím si jsem jistá. Jak už to tak bývá, za tím vším se skrývá pár hlubokých myšlenek o tom, za co v životě doopravdy bojovat, protože jsou věci, které za to skutečně stojí.

 

Ještě bych ráda podotkla, že toto za mě úplně není horor. Asi bych to spíše řadila do thrillerů.

 

Přemýšlím, zda dát 4 nebo 5 hvězdiček. Někomu totiž může připadat nudnější začátek, nebo přehaný příběh a někdo by možná uvítal i více napětí. Ale ne, ať nad tím přemýšlím, jak přemýšlím, tahle Kingovka opravdu patří mezi ty nejpovedenější a tak dávám:

5⭐   z   5 ⭐


Knihu můžete koupit se slevou přímo na stránkách nakladatelství Beta:

Žhářka 





Za zaslání recenzního výtisku děkuji Nakladatelství Beta.








Lucie Schánělová

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prokleté královny

    Prokleté královny Catherine Doyle a Katherine Webber      Původní název:  Cursed Crowns  Počet stran:         560 Žánr:                ...