středa 15. září 2021

Christina

 







Christina


Stephen King


Původní název: Christine
Počet stran:       512
Žánr:                  horor      
Nakladatelství:  Beta
Vazba:                vázaná s přebalem

Anotace:

Středoškolák Arnie zahlédne stařičké auto Plymouth a okamžitě zatouží ho mít a pro radost si ho opravit. Jeho rodiče však mají naprosto odlišné představy o tom, jak by měl syn trávit čas a utrácet peníze. Příběh, založený na typických reáliích amerického způsobu života, k němuž automobil nerozlučně patří, pojednává o zdánlivě banální roztržce mezi dospívajícím chlapcem Arniem a jeho rodiči. Jenomže to by autorem nesměl být Stephen King...  










Recenze:

Atmoška osmdesátých let, tak tohle je prostě Kingovská klasika jak má být. Rozhodně si prosím vás nemyslete, že když jde o vraždící auto, že je to kniha pro muže! To opravdu není!

Také to tedy není jeho nejlepší dílo, to řeknu hned z kraje. Ale rozhodně se neřadí mezi jeho špatné knihy. Napsal King vůbec špatnou knihu? Teď si nedokážu žádnou vybavit. 

Christinu mám zkrátka ráda, jen ne nejraději. A přiznám se, že i pro film mám jistou slabost, přesto že se řadí spíše mezi ty béčkové. Filmy z osmdesátých let mají zkrátka své kouzlo. A ty Kingovy obzvláště.

Mnohé může odradit to, že si řeknou, horor o vraždícím autě, to je uhozené. Ale dejte Christině šanci, opravdu si to zaslouží. Je tu krásně vidět, jak King umí pracovat i s čtenářovou fantazií aby navodil atmosféru a vtáhl vás do děje. A vy se možná po přečtení budete na auta dívat trochu jinak?!

Na Kingových knihách oceňuji mnoho věcí. Jednou z nich je to, že jeho vymyšlené příběhy, jsou vlastně zasazené do úplně reálného světa. Takže když na chvíli opomenete to šílené auto, získáte velice dobrý román ze života dospívajícího chlapce. O tom vás přesvědčí opět úžasná práce s psychologií (proměnou) postav. Nikdy nad tím u tohoto autora nepřestanu žasnout. U této knihy je asi opravdu nejlepší právě tento příběh, co se odehrává jakoby v pozadí. Láska, přátelství, zrada…

Možná se trošku připravte na to, že to nebude jízda hned od první stránky. King si vás na to ovšem pěkně nachystá a bude se to pomalu rozjíždět. Ale pak nebudete litovat. Z úplně pitomého námětu zase vykřesal úžasný horor.



Jak jsem řekla, není nejlepší, ale není rozhodně špatná. Možná by to znělo na tři hvězdičky, ale to mi přijde málo. 

4⭐   z   5 ⭐ 


Knihu můžete koupit se slevou přímo na stránkách nakladatelství Beta:

Christina



Za zaslání recenzního výtisku děkuji Nakladatelství Beta.



Lucie Schánělová


Žádné komentáře:

Okomentovat

Prokleté královny

    Prokleté královny Catherine Doyle a Katherine Webber      Původní název:  Cursed Crowns  Počet stran:         560 Žánr:                ...