pondělí 16. srpna 2021

Dolores Claiborneová





Dolores Claiborneová


Stephen King


Původní název:  Dolores Claiborne 
Počet stran:        240
Žánr:                   horor, thriller     
Nakladatelství:   Beta
Vazba:                 brožovaná

Anotace:

Dolores Claiborneová žije na vesnici na malém ostrově Little Tall a těžce si vydělává na živobytí jako hospodyně u bohaté Very Donovanové, která tam každoročně jezdí na letní sezónu do svého domu. Přizpůsobivá Dolores si zvyká i na Veřinu panovačnost a obě ženy spolu časem začnou poměrně dobře vycházet. Když stará a nemocná Vera po letech zemře a odkáže veškerý majetek Dolores, vesničané si myslí, že ji Dolores zabila. Ta v poutavé zpovědi na policii vraždu Very odmítá, ale při výslechu vyjdou najevo jiné temné okolnosti z pohnutého života hlavní hrdinky.

Neuvěřitelně poutavý Kingův román, psaný jako monolog životem pronásledované ženy, se tak trochu vymyká ostatní Kingově tvorbě. Obvyklé tajemno tu zastupuje zatmění Slunce, které sehrálo v příběhu významnou roli.





Recenze:

Jako velký fanda, mám i nakoukané téměř všechny zfilmované Kingovky. Ovšem zrovna Dolores patří mezi knihy, které se dočkaly i filmové verze, ale já ji ještě neviděla. Takže mi určitě napište, zda vy jste ji viděli a jak se vám líbila.

Toto není první kniha, kdy píšu, že to není klasická Kingovka. Ale je opravdu velkým vybočením. Tento styl vyprávění v první osobě a ještě ženskou postavou je u Kinga velice překvapujícím, ne však nijak nezvládnutým.

Dost často upozorňuji na autorovu práci s postavami. A tady je více než dobře vidět, že to vážně ovládá. Myslím, že jsem ještě nečetla knihu napsanou mužem, který by takhle perfektně psal v první, ženské osobě. King se opravdu bravurně dokázal vcítit do ženy s ne zrovna lehkým osudem. Po přečtení budete mít pocit, že je Dolores opravdová bytost, kterou znáte jak své boty. Až tak autenticky ji King napsal.

Dolores Claiborneová je brána spíše jako kniha pro ženy, ale myslím, že opravdu vnímavý muž by též mohl v této knize vidět její genialitu.

Mám moc ráda klasické Kingovky, díky nim jsem si autora zamilovala. Ale tyto netradiční, řekněme nekingovské příběhy, které jsou založeny spíše na životním dramatu než nadpřirozenu, dokáže King napsat s neuvěřitelnou hloubkou, která vás zasáhne.

Musím upozornit, že v knize je naprostá absence kapitol. Rozhodně to není nic proti ničemu. Jediné, s čím kvůli tomu budete mít problém, je že se vám kniha nebude chtít odložit. A ještě více tomu nahrává i její čtivost.

Připravte se tedy na monolog ostřílené Dolores, který vám nedovolí knihu odložit, dokud ji nedočtete.

 

Mám pocit, že 4 hvězdičky by byly málo, ale 5 hvězd už moc. Musím tedy hodnotit takto:

4,5⭐   z   5 ⭐ 


Knihu můžete koupit se slevou přímo na stránkách nakladatelství Beta:


Za zaslání recenzního výtisku děkuji Nakladatelství Beta.







Žádné komentáře:

Okomentovat

Prokleté královny

    Prokleté královny Catherine Doyle a Katherine Webber      Původní název:  Cursed Crowns  Počet stran:         560 Žánr:                ...