středa 21. července 2021

Relikty minulosti - Podzimní bouře




RELIKTY MINULOSTI
PODZIMNÍ BOUŘE


Petr Kříž




Počet stran:       464
Žánr:                  fantasy
Vazba:                pevná vazba


Anotace:

Válka napříč Andalorem roztříštila mohutné říše a dala vzniknout řadě menších království. Přestože uběhla řada let od posledního velkého konfliktu, mnozí se jen těžko vyrovnali s porážkou. Doby míru totiž vytváří pocit bezpečí a dávají prostor poraženým olízat si své rány a postavit se znovu na nohy. Dějství první knihy započne ve vítězném Gaerwellu a uvede jej nadějný princ Aeryon cestující po boku svého otce, mladá lady Elena zkroušená osudem a zkušený lord velitel Aldyn vyšetřující podivné vraždy v hlavním městě. Na obrácené straně společnosti stojí opěvovaný otrok Belario bojující pro odiv obecenstva v pouštních arenách prastarého města Oryasu a neohrožená zlodějka Sera na cestě do bohatého Eriadu.









Recenze:

Hned na začátek, jeden svět rozdělený na mnoho království. Jedna kniha a mnoho dějových linek.  S tímto se stále nemohu rozhodnout, zda je to pro knihu dobrý tah, nebo je to spíše ke škodě než k užitku. Trošku se obávám, že někteří čtenáři se budou lehce ztrácet. Ale je pravda, že v knize máme rejstřík a úžasnou mapu, takže teoreticky, bychom si neměli stěžovat. 😊

Ovšem na druhou stranu je toto jen jeden z mnoha znaků opravdu skvěle napsané knihy. Celé je to dokonale promyšlené a propracované. Byla jsem opravdu v šoku, že je toto autorova prvotina a stále tomu nemohu věřit, ať už třeba i kvůli stylu psaní. Autor tu zanechal obrovský kus práce a má za to můj velký obdiv. Takto perfektně napsané fantasy kolikrát nedostaneme ani od zahraničních autorů, kteří mají již něco za sebou. Natož, že toto má na svědomí český autor? To zajisté překvapí mnoho z vás.

Také bych měla upozornit, že to úplně není „lehké“ čtení. Spousta postav, obrovské množství míst a názvů. Je třeba trochu soustředění, abyste pochytili vše co se vám děje přímo před očima i to, co se odehrává v pozadí. Těch informací se na vás pohrne opravdu mnoho. A někdy je méně, vlastně více. Takže by mi nevadilo, kdyby možná bylo něčeho ubráno, protože autor si opravdu naložil.

Ale kniha není jen kvalitně napsaná, ona je stejně tak dobře zpracovaná po fyzické stránce. Opravdu kvalitní vazba. Nádherná fantasy obálka, přesně taková, jaké u těchto knih chceme. Uvnitř úžasná mapa, do které jsem ne jednou koukala a hledala a orientovala se. A bohové, ilustrace!!! Ach ano, konečně fantasy kniha s ilustracemi!

Ale přiznávám, mám k tomu i nějakou tu připomínku. Trochu mě mrzelo, že je to spíš o politice a raději bych uvítala více a více akce. Je to opravdu dlouuuhý úvod do celé série. A přiznám se, mně tam zkrátka chyběla magie.

Každopádně, určitě mám v plánu si přečíst další díl. A rozhodně mohu doporučit vám, co máte rádi takové ty především povídací, rytířské fantasy.


 



4⭐   z   5 ⭐ 


Za zaslání výtisku k recenzi děkuji přímo autorovi.


Lucie Schánělová


Žádné komentáře:

Okomentovat

Prokleté královny

    Prokleté královny Catherine Doyle a Katherine Webber      Původní název:  Cursed Crowns  Počet stran:         560 Žánr:                ...