neděle 4. července 2021

Když teče krev

 







Když teče krev

Stephen King



Původní název:  If it bleeds
Počet stran:       352
Žánr:                  horory, povídky         
Nakladatelství:  Beta
Vazba:                vázaná s přebalem


Anotace:

TELEFON PANA HARRIGANA  *  CHUCKŮV ŽIVOT  *  KDYŽ TEČE KREV  *  KRYSA

Čtyři dosud nepublikované novely Stephena Kinga nabízejí kromě tradičně očekávaných nadpřirozených hororových témat i zcela nové pohledy na povahu zla. Příběhy jsou ovšem podtrženy veskrze pozemskými strachy, jako jsou obavy z blížící se smrti. Autor se v nich také vrací ke svým oblíbeným hrdinům. Fanoušci předchozí „kingovky“ Outsider budou potěšeni návratem Holly Gibneyové v titulní povídce.








Recenzce:

Máme tu další z Kingovských povídek a nevím, zda je to tím, že já povídky úplně nemusím, nebo tím, že jsem tentokrát měla trošku pocit, jako by můj milovaný King lehce vykrádal sám sebe.

Ale chvíli po dočtení jsem opravdu váhala, kolik hvězdiček tomuto dílku dám. Chápu, že autor chtěl čtenářům předat zamyšlení nad problémy, na které v životě narážíme. A chtěl to víc, než je vyděsit k smrti. Ale trochu mi to jeho strašení v knize chybělo.

Abyste si nemysleli, že je to úplně bez jakýchkoli známek hororu, to zase ne. Ale není to to, co od Kinga očekáváme a chceme. Ale i tak je to pořád kvalitní a napínavé.

Pokud se smíříme s tím, že King nás v této knize hodlá strašit realitou a lidským zlem, pak se bude líbit hodně. Pokud budete jako já očekávat a prahnout po hororu, jaké psával, pak bohužel budete lehce zklamaní. Takže rozhodně to nečtěte s tím, že je to horor. Není!

V žádném případě nemohu tvrdit, že povídky postrádají atmosféru. To opravdu ne. King a jeho popisy dokážou zkrátka nemožné a jeho knihy jsou silným pojítkem s daným příběhem i Amerikou samotnou.

Musím uznat, že každá ze čtyř povídek má něco do sebe. Telefon pana Harrigana se asi nejvíce blížil k příběhům, z kterých vás bude mrazit a které byste od Kinga očekávali. Co se týká povídky Když teče krev, tady bych asi doporučila nejprve přečíst knihy (Outsider, Pan Mercedes), které jsou s povídkou spjaté a určitě si ji pak užijete více. Ale není to podmínkou. A nejzajímavější povídka pro mě byla Chuckův život.








Dlouho jsem se rozhodovala, zda dát 3 nebo 4 hvězdičky, ale protože kniha jako taková je napsaná velmi dobře, dám nakonec:

4⭐   z   5 ⭐ 

Knihu můžete koupit se slevou přímo na stránkách nakladatelství Beta:

Když teče krev


Za zaslání recenzního výtisku děkuji Nakladatelství Beta.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Prokleté královny

    Prokleté královny Catherine Doyle a Katherine Webber      Původní název:  Cursed Crowns  Počet stran:         560 Žánr:                ...