středa 5. května 2021

Čtyři roční doby

 
 

Čtyři roční doby

 

Původní název:  Different Seasons
Počet stran:       472
Nakladatelství:  Beta Dobrovský
Vazba:                vázaná s přebalem
 
 
Anotace:

Čtyři roční doby – čtyři brilantní povídky, z nich tři se dočkaly úspěšného filmového zpracování, se svým laděním poněkud vymykají Kingově tvorbě. Mohou proto být příjemným překvapením i pro čtenáře, kteří nejsou příznivci klasického hororu. 

*Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank
*Nadaný žák
*Tělo
*Dýchací metoda

 




 Recenze:

Vy víte, že já se povídkovým knihám spíše vyhýbám. Ovšem, tohle je sbírka povídek a novel, která by se neměla vyhnout ani těm, co jako já povídky běžně nečtou.

Samozřejmě povídky nejsou mé nejoblíbenější, co od mistra hororu čtu. Ovšem nebojím se říct, že v knize Čtyři roční doby se schovávají ty nejlepší povídky, co King napsal.

Normálně bych řekla, že byste si měli přečíst alespoň jednu. Ale myslím, že v tomto případě mohu říct, přečtěte si všechny. Taky si myslím, že tato kniha možná není úplně špatnou volbou, pokud si chcete s Kingem něco začít.
 
Je to zvláštní, King je samozřejmě znám jako mistr hororu, ale tady kde píše o "obyčejných" věcech, se jeho umění ukazuje ještě víc. Nejsou tu žádné "příšery" co by zastínily hloubku samotného příběhu, která vás pohltí.

Ze třech povídek vznikly velice dobře hodnocené filmy. Mým nejoblíbenějším, stejně jako v knize, je Vykoupení z věznice Shawshank. Tady vás musí uchvátit atmosféra, nespravedlnost, neumírající naděje a vytrvalost i strhující příběh. 

Mezi zfilmované patří i Nadaný žák. Příběh plný zvrácenosti, zkaženosti a zla. Plný vyprávění o holocaustu a mučení. I vydírání kvůli zvrhlé fascinaci něčím tak zlým.

A Stůj při mně (Tělo), kde je opět neuvěřitelně dobře vykreslena psychologie postav. King ty "dětské" příběhy opravdu umí. Tady se vrátíte do svého dětství a z chlapů budou zase kluci a vzpomenou si na všechny ty své klučičí pocity a lumpárny.

Dýchací metoda se zfilmování nedočkala, ale myslím, že si zaslouží vaši pozornost. Už kvůli myšlence co přináší i tomu, jak je popsán příběh v příběhu. Ze začátku možná budete mít pocit, že se to lehce táhne, ale nebojte, ono se to rozjede a ten konec, ...

 

 Čtyři roční doby mohu s čistým svědomím určitě doporučit.

5⭐   z   5 ⭐ 

Knihu můžete koupit se slevou přímo na stránkách nakladatelství Beta:

Čtyři řoční doby 

 

Za zaslání recenzního výtisku děkuji Nakladatelství Beta.

 

 

Lucie Schánělová

 

 

 

 

 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prokleté královny

    Prokleté královny Catherine Doyle a Katherine Webber      Původní název:  Cursed Crowns  Počet stran:         560 Žánr:                ...