pondělí 24. května 2021

Dračí oči



Dračí oči

Stephen King


Původní název:  The eyes of the dragon
Počet stran:        304
Nakladatelství:   Beta Dobrovský
Vazba:                 brožovaná

Anotace:

 Co uvidíte, když se budet na svět dívat očima draka?

Bylo nebylo jedno království, dračí srdce, zlý čaroděj a princové. Jak už to v pohádkách bývá, střetnou se i tady síly dobra a zla, ale protože jde o magický svět stvořený Stephenem Kingem, můžete čekat i ledové sevření děsu a napětí, podobně jako v příběhu o Temné věži.

Pohádku plnou králů, královen a kouzelníků psal autor původně pouze pro svou dceru Naomi. Tatínkovy děsivé horory ji příliš nezajímaly, nebyl by to však Stephen King, kdyby se do vyprávění nevložil naplno se vším, co umí. Výsledkem je klasicky kingovský napínavý příběh, jehož hrdinové, byť pohádkově typizovaní, cítí skutečnou radost, bolest i strach, a mistrně stupňované napětí čtenářům nedovolí knihu odložit do poslední stránky.


Recenze:

Dračí oči patří do světa Temné věže a tak každý, kdo ji má rád, by si měl Dračí oči přečíst!

Ale pokud jste Temnou věž nečetli, nezoufejte! Není to podmínkou pro to, číst tuhle pohádku. Jen by se fandům Věže neměla tato kniha vyhnout. Určitě je to fajn způsob, jak poznat Kingovo psaní, zase trochu jinak. Navíc, pohádka od mistra hororů??? To si přeci nemůžete nechat ujít!

Dračí oči vybočují z klasického Kingovského stylu. Tato temná pohádka, dalo by se říct, byla Kingem napsána pro jeho dceru Naomi. Což já jako autor velice oceňuji a doufám, že též jednou dokážu napsat nějakou knihu pro své dcery.

Dračí oči jsou rozhodně více fantasy než horor, ale já jako milovnice fantasy s tím nemám nejmenší problém. Knihou vás provází neznámý vypravěč se svými upřímnými a vlastními komentáři. Díky jeho mistrovskému vyprávění si knihu užijete a prohloubí se zážitek z ní i pocit, že jste v pohádce plné kouzel a intrik.

Nechybí tu nic, co si představíte, když se řekne temná pohádka o jednom království. Máte tu velice zajímavého krále, na kterém je toho mnohem více, než se zprvu zdá. Jeho dva syny, u nichž budete jednoho milovat a u druhého nebudete vědět, zda ho nenávidět, či litovat. Poznáte i velice chytrou královnu. Zlého, zákeřného a podlého kouzelníka.

Zkrátka a dobře, tady se najde snad každý charakter a každý je dokonale vykreslen. Postavy i prostředí napomáhají tajemné a zároveň kouzelné atmosféře. I pocitu, že pomalu a nenásilně se kolem rozprostírá jistá temnota.

Ale není to jen o zlu. Je tu spousta dalších prvků. Chytrost, šlechetnost, statečnost, mírumilovnost. Osud i prazvláštní náhody. To vše provází celý příběh, který ubíhá celkem rychle.

Dračí oči jsou postavené na jednoduchosti a přesto jsou plné napětí, které vás nutí obracet stránky a zjistit, jak to vlastně celé dopadne. Zda vyhraje dobro, nebo zlo?

Avšak, to by nebyl King, protože nikdy nejsou věci jen bíle a černé …

 




Jestli je něco, co mě u Dračích očí mrzí, je to to, že nemají pokračování.

Možná je to i tím, že Temná věž a celý ten svět je moje srdcovka, ale nemohu jinak než:

5⭐   z   5 ⭐ 

Knihu můžete koupit se slevou přímo na stránkách nakladatelství Beta:

Dračí oči


Za zaslání recenzního výtisku děkuji Nakladatelství Beta.

 


Lucie Schánělová

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prokleté královny

    Prokleté královny Catherine Doyle a Katherine Webber      Původní název:  Cursed Crowns  Počet stran:         560 Žánr:                ...