pátek 18. prosince 2020

Zelená míle

 

 

Zelená míle

Stephen King

 

Původní název: The Green Mile
Počet stran:      344
Nakladatelství: Beta Dobrovský
Vazba:               vázaná s přebalem

Anotace:

Slavný román, který se stal předlohou nezapomenutelného filmu

Ve věznici Cold Mountain jsou zloději, žháři, podvodníci a také vrazi i zvrácení psychopati, kteří čekají na smrt. Nikdo se však dosud nesetkal se zločincem tak brutálním, jako je obr John Coffey, násilník, odsouzený za vraždu dvou holčiček. Je ale Coffey skutečně ďábel v lidské podobě?

Zelená míle vyšla původně na přání autora a amerického nakladatele v šesti dílech. Později byla vydána v jednom svazku. V této podobě ji předkládáme i českým čtenářům.

 

Recenze:

Zelená míle je naprosto brilantní příběh z pera krále hororů Stephena Kinga. Příběh, který vás maximálně citově rozloží.

 

Já rozhodně patřím mezi čtenáře, kteří nejprve přečtou knihu a poté zhlédnou film. U Zelené míle jsem to měla naopak. Bála jsem se, že to nebude ono, když vím, co mě čeká. Ale opak je pravdou. Přestože se filmová verze velice drží knižní předlohy, kniha samotná mě i tak dojala.

Příběh je tak silný, že ne jednomu čtenáři po dočtení ukápne slza. A vsadím svou knihovnu, že spousta z nás, by si přála jiný konec. Ale jistě budete souhlasit, že to by nebyl Stephen King. A tyhle jeho konce (přesto, že si je přejeme jinak, než jsou napsané) jsou často tím, co jen celý příběh dotáhne k mrazivé dokonalosti a podtrhne to vážnost všech těch pocitů, které jsme celou knihu prožívali.

Není to žádná Kingovská bichle, ale i tak je Zelená míle něco, co se nezapomíná a ulpí vám v paměti navždy a něco ve vás zanechá. Celý příběh prožijete ve věznici s nimi, protože to je něco, co autor opravdu umí. Vtáhnout vás do děje tak, že budete jeho součástí.

Postav je tam tak akorát a vy si k nim díky jejich propracovanosti okamžitě vypěstujete nějaký vztah. Ať už kladný či záporný. Budete cítit jejich zlobu, smutek i nespravedlnost. Donutí vás uvažovat o pravé podstatě dobra a zla. A to ne toho hororového, jak je u Kinga zvykem, ale toho reálného v našem životě.

Zelená míle je jedna z nejlepších Kingových knih. Vlastně, jedna z nejlepších knih vůbec a doporučuji napsat si ji na seznam knih, které byste si alespoň jednou v životě měli přečíst.

 


 5⭐   z   5 ⭐ 

 

Tento ideální dárek na Vánoce seženete na stránkách nakladatelství Beta:   👉    Zelená míle
 
 

Za zaslání recenzního výtisku děkuji Nakladatelství Beta.

 

 Lucie Schánělová





 



 

 

 



Žádné komentáře:

Okomentovat

Prokleté královny

    Prokleté královny Catherine Doyle a Katherine Webber      Původní název:  Cursed Crowns  Počet stran:         560 Žánr:                ...