pátek 7. července 2023

Černočerná tma

 

 

 

Černočerná tma

Stephen King

 

 

Původní název:  Full Dark, No Stars
Počet stran:        416
Žánr:                   horor, povídky
Nakladatelství:   Beta
Vazba:                 brožovaná



Anotace:
 
 
Bezpečí známého prostředí a každodenního života může být pouhá iluze. Člověk si nejenže nemůže být jistý, zda opravdu zná své nejbližší, ale ani sám sebe. V povídce Dobré manželství žena zjistí, že žije s masovým vrahem. Znásilněná spisovatelka detektivních románů v povídce Velký řidič nepochybně nevěděla, že dokáže své teoretické znalosti o vraždách převést do praxe. Farmář z úvodního příběhu 1922 chtěl pouze dál nerušeně hospodařit na svém pozemku. Ani v Prodlužování času, kde zdeptaný muž uzavře velmi podivnou smlouvu s velmi zvláštním obchodníkem, nakonec překvapivě není hlavním nositelem zla ďábel.


Recenze:
 

Černočerná tma, působí jako poměrně tlustá brožovaná kniha. Přesto v sobě schovává jen čtyři povídky.

1922, Velký řidič, Prodlužování času a Dobré manželství

Myslím, že mi mnozí dají za pravdu, že tuto povídkovou sbírku můžeme řadit mezi ty povedené. Do karet ji hraje i skutečnost, že příběhy se svým způsobem točí kolem žen. I to, že povídky jsou zas tak absurdně zajímavé. Někdo by řekl Kingovské. Protože pokud chce čtenář něco, co doopravdy vybočuje z řady, stačí sáhnout po knihách Stephena Kinga.

Kdybych měla říct, která z povídek se mi líbila nejvíce, tak by o první místo soupeřily povídky 1922 a Dobré manželství. A Dobré manželství by o kousíček asi vyhrálo. A to nejen, že je to šokující a napínavé, ale asi hlavně proto, že vás to tak pohltí a většina z nás se do příběhu dokáže vžít. Opět tu máme silný příběh točící se kolem ženy. Díky této povídce rozhodně doporučuji přečíst i Doslov a povídku Dobré manželství uvidíte ještě i v trochu jiném světle.

Tou další, co bych vyzdvihla je povídka 1922. Tady máme Kingovu syrovost, kterou tak rád do svých příběhů vkládá. V takových případech jde stranou klasický horor a dostáváme morbidní příběh plný šílenství a příšerných věcí, které se někomu nemusí číst úplně nejlehčeji.

Ovšem rozhodně tím nechci zavrhnout ostatní povídky, kde dostaneme zajímavý námět, opět něco ze života či ohavné zločiny. Morbidnost by se dala vycítit z každé z daných povídek v knize. Každá vás zavede to lidské temnoty, kam se těžko nahlíží. A ani jedna povídka není na tři hvězdičky. Jsou to buď čtyř, nebo pěti hvězdičkové příběhy.

Nejstrašidelnější na knize je podle mého fakt, že povídky mohou být naprosto reálné příběhy. Pro nás čtenáře, dalo by se říct i varováními. Díky tomu se rozhodně dostaví mrazivý a velice silný zážitek. Rozhodně to ve vás něco zanechá.

 


 

 

Doporučuji knihu pořídit, počkat si na podzimní chmurné počasí. A až venku bude sychravo tak se zahrabejte s Černočernou tmou pod deku a zaručuju, že se vám úplně klidně spát nebude. Možná i o to víc, pokud si přečtete Dobré manželství a pak se v posteli podíváte na svůj milovaný protějšek… jak dobře ho znáte?

 

4⭐   z   5 ⭐

 

 

Knihu můžete koupit se slevou přímo na stránkách nakladatelství Beta:

Černočerná tma 

 

 

Za zaslání recenzního výtisku děkuji Nakladatelství Beta. 

 

 

 

Lucie Schánělová 

 


 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prokleté královny

    Prokleté královny Catherine Doyle a Katherine Webber      Původní název:  Cursed Crowns  Počet stran:         560 Žánr:                ...