pátek 22. července 2022

Černý telefon

 







ČERNÝ TELEFON
a další příběhy


Joe Hill



Původní název:  20th Century Ghosts
Počet stran:        360
Žánr:                   horor, thriller    
Nakladatelství:   Beta
Vazba:                 vázaná s přebalem


Anotace:


Minulost nezemřela. Dokonce ještě ani nepominula.

Originální, cenami ověnčená sbírka vizí a nočních můr

Imogene je mladá a krásná. Umí líbat jako filmová hvězda a ví vše o každém filmu, který byl kdy natočen. Kromě toho je mrtvá a jednoho dne roku 1945 čeká v kině Rosebud na Aleca Sheldona... Arthur Roth je osamělý chlapec s hlubokými myšlenkami a darem pro to, stát se obětí šikany. Je těžké, najít si kamarády, pokud jste jediný nafukovací kluk ve městě... Francis je nešťastný. Francis byl kdysi člověk, ale to už je pryč. Teď je z něj dvouapůlmetrový cvrček a všichni v Calliphoře se budou třást strachy, až ho uslyší zpívat... Malý John Finney je zamčený ve sklepě, který je znesvěcený krví dalších zavražděných dětí. Mimo něj je tam i stařičký telefon, dávno odpojený, ale v noci na něj volají mrtví...

Povídka Černý telefon se stala předlohou stejnojmenného filmu.



Recenze:

Bez mučení se přiznám, že knihám Joe Hilla jsem se vždy tak nějak vyhýbala. Ano, ach ty praštěné předsudky. Ale jsem skutečně ráda, že jsem je překonala a pustila se do knih syna mistra hororu Stephena Kinga.

To si pište, že jsem se chystala na to být kritická. Soudit každé jeho slovo, protože samozřejmě představa, že by Joe Hill byl stejně dobrý, nedej bože lepší, jak jeho otec mě děsila víc, než jejich horory. Ale jsem dospělá (alespoň podle rodného listu) a tak musím s pokorou přiznat, Sakra ten Joe Hill po svém otci podědil to nejlepší co mohl. A zaslouží si uznání a respekt čtenářů.

Pokud bych měla říct jednu věc, v čem je syn při svém psaní lepší jak otec, pak to asi bude jeho styl psaní, kdy se Joe Hill vyhýbá přílišnému „okecávání“, kterému se Stephen King nějak neumí ubránit. A pokud bych měla vypíchnout něco v čem je horší, pak mi přišlo, že i přesto, že Joe Hill umí dobře napsat své postavy, má zatím u hlavních hrdinů stále stejný vzorec. Outsider, adolescent, psychicky nevyrovnaný chlapec.

Samozřejmě, je to povídková kniha a jak už to, tak bývá, ne každá povídka je bomba, která vás posadí na zadek. Ale jako celek je to moc dobré a nesmírně mě to bavilo a překvapilo, protože si myslím, že ty dobré povídky zde převládají. Máte tu skutečně rozmanitý výběr, ať už jde o příběhy samotné, či emoce, které vás budou při čtení pronásledovat. I když některé nejsou zas až tak strašidelné, jak asi budete očekávat.

Pokud bych nějakou povídku měla vyzdvihnout, pak Pop Art. Tu by si snad měl přečíst každý, rozhodně můj favorit. Je to až fascinující a dojemný příběh.

A abych nezapomněla na Černý telefon, tady bych chtěla zmínit bravurní mix děs a thrilleru. Již jsem shlédla i film a rozhodně mohu doporučit, je to parádně natočené.




Takže, ráda vám doporučím Joe Hilla jako autora. A Stejně tak tuto povídkovou sbírku. Je to čtivé, originální, občas i s prazvláštní atmosférou. A věřím, že každý si tu najde tu svou povídku.


4⭐   z   5 ⭐


Knihu můžete koupit se slevou přímo na stránkách nakladatelství Beta:

Černý telefon



Za zaslání recenzního výtisku děkuji Nakladatelství Beta.



Lucie Schánělová

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prokleté královny

    Prokleté královny Catherine Doyle a Katherine Webber      Původní název:  Cursed Crowns  Počet stran:         560 Žánr:                ...