pondělí 31. října 2022

Magie havranů

 






Magie havranů

Margaret Rogersonová



Původní název:  An Enchantment of Ravens
Počet stran:       320
Žánr:                  YA fantasy
Nakladatelství:  COOBOO
Vazba:                vázaná s pap. potahem a lam. přebalem


Anotace:


Obyvatelé království víl jsou nesmrtelní. Proměnit v prach se mohou jen v okamžiku, kdy by chtěli cokoli stvořit či vyrobit. Lidé ovládající jakékoli řemeslo se proto těší jejich velkému obdivu.

Isobel je talentovaná malířka a nabídku portrétovat podzimního prince Havrana vnímá jako šanci na skvělou budoucnost. Udělá však strašlivou chybu – do očí mu namaluje smrtelný smutek, slabost, která ho může stát život. Rozzuřený Havran odveze dívku do království víl, kde ji čeká soud. Po příjezdu se ale oba stanou terčem útoku a začnou být odkázáni jeden na druhého.

Isobel má však v rukou mocnou zbraň. Její obrazy dokážou vyvolat city a emoce, což je hrozba, jaké vílí lid dosud nečelil. Použije dívka svoje umění v boji proti vílímu dvoru? Obstojí začínající láska mezi Havranem a Isobel ve světě, kde se za krásou skrývá zkaženost a cena za přežití může být děsivější než smrt samotná?



Recenze:



Už když mi Magie havranů přišla, hlásala jsem, že je to taková sázka na jistotu. Svým způsobem to tak opravdu je, jen začínám mít pocit, že té jistotu se drží i sama autorka a nijak s textem neriskuje. Drží se svého stylu, který je velice čtivý o tom žádná. Ale začínám mít obavy, jestli se čtenářům za chvíli trochu neomrzí.

Ale to neznamená, že je to úplně negativní. Jak už jsem zmínila, autorčin styl psaní je opravdu velmi čtivý. Ale nejen to, krásně to umí se slovy a díky tomu i v Magii havranů vykouzlila kouzelný svět, který mě uchvátil.

Ať už jsem četla od autorky jakoukoli knihu, musím říct, že velké plus je, že vás kniha vtáhne rychle do příběhu hned od začátku. A Magie havranů není výjimkou. Ovšem o to víc bych možná uvítala, větší práci na konci i propracovanější zápletku.

Pokud jde o hlavní postavy, Isobel a Havrana, myslím, že i ty si zasloužili trochu více propracovanosti, či doplnění různých informací a sjednocení jejich povah, protože jsem občas měla pocit, že se pokaždé chovají trochu jinak.

Je zajímavé, že Magie havranů je prvotina, ale u nás vyšla až jako třetí autorčina kniha. A možná právě to nevypsání je v textu znát a ovlivnilo výše zmíněné chybky.

Je to taková pěkná pohádka, ale obavám se, že v porovnání s ostatními knihami, co jsem od Margaret četla, je Magie havranů nejslabší. I tak ovšem stojí za přečtení, o tom žádná. Námět a celkový nápad je parádní a rozhodně tam najdete krásné věci.









Rozhodně chválím úžasnou obálku. Ta mi rozhodně přijde nejkrásnější ze všech autorčiných knih.

3 ⭐   z   5



Knihu můžete koupit na stránkách ALBATROS MEDIA aktuálně s 20% slevou: 

Magie havranů



Za zaslání recenzního výtisku děkuji ALBATROS MEDIA



Lucie Schánělová





Žádné komentáře:

Okomentovat

Prokleté královny

    Prokleté královny Catherine Doyle a Katherine Webber      Původní název:  Cursed Crowns  Počet stran:         560 Žánr:                ...